Thursday, May 7, 2015

(Finta) Sfogliata ai pomodorini, olive e mozzarella

Questa coloratissima sfogliata risale ormai a quasi oltre un anno fa, e l'avevo trovata sul blog di Aria. Come non si può restarne incantati? Coloratissima, estivissima, velocissima e leggera, una vera festa da portare in tavola! Con tutti i miei ingredienti preferiti. Non ho saputo resistere, anche se ci ho messo mesi a pubblicarla. Ma meglio così, nel caso vi fosse sfuggita di vista, potete trovarla giusto in tempo per l'estate!


Ricetta presa da qui.


La ricetta si può eseguire ancora più velocemente utilizzando un disco di pasta sfoglia (quanto mi manca quella senza colesterolo della Vallé!!!). Per chi non potesse procurarselo, come la sottoscritta che vive in America, dove ci sono reparti su reparti di cene pronte da forno o microonde, e reparti su reparti di barrette, snickers in 4-5 tipi, M&Ms per Halloween/Christmas/Easter, ma non si trova un rotolo di pasta sfoglia più quando di un quadratino piegato in tre e congelato che immancabilmente si spezza non appena lo si apre.... (respiro profondo per prendere fiato).... Questa finta sfoglia alla ricotta è un'ottima soluzione alternativa. È buonissima, facile da fare, la preparazione abbastanza breve, e si può fare in anticipo e tenerla in frigo.
Quindi post con doppia ricetta oggi! Ma cominciamo, dai!

Finta sfoglia alla ricotta:

250 g ricotta
150 g burro
250 g farina
1 pizzico di sale

per il ripieno:
250 g mozzarelline ciliegini
pomodorini datterini o coliegini
olive verdi denocciolate
origano, basilico
sale, pepe


Lavorate tutti gli ingredienti per la finta sfoglia con la punta delle dita, otterrete un composto bricioloso. Compattatelo come potete, avvolgetelo in pellicola e mettete in frigo per 8 ore.
Prendete il composto, stendetelo in un rettangolo, poi fate la piega a tre. Riavvolgetelo e rimettete in frigo per una mezz'ora. Ripetete la piega a tre altre due volte (con riposo nel mezzo).
Ora potete stendere la pasta e metterla in una teglia su carta forno. Bucherellate in fondo (io non l'ho fatto e mi è uscita una bolla), e cuocete a 190°C per 15 minuti. Fate raffreddare.

Riempite la sfoglia con i pomodorini tagliati a meta e a testa in giù, olive e mozzarelle, condite con sale, pepe, generoso origano e basilico fresco, cuocete per 20 minuti.


A noi è piaciuta moltissimo, fa tanta allegria ed è gustosissima!! Unica pecca: la sfoglia si bagna parecchio tra il succo dei pomodorini e il peso della mozzarella.
Anche con la cottura in bianco e mangiata subito, il fondo sarà impregnato.

Ho scovato una soluzione, però! Se ne avanzate, il giorno dopo potete scaldare la fetta in una padellino caldo, fino a quando il fondo sarà dorato e croccante. Coprite con coperchio se volete scaldare anche la superficie e voilà!! Questo la renderà ancora più gustosa!

***

FAKE PUFF PASTRY TARTE WITH CHERRY TOMATOES, OLIVES & MOZZARELLA

When I came to America, I found a whole new world at the grocery store. So many of the ingredients that I couldn't find in Italy were right there, easily available for me! Cream of tartar, vanilla extract, bacon, cheddar cheese, and on and on, and on... And don;t get me started on the candy bars!!! All the goodies were there!!!

But. There is a but. All of a sudden I couldn't find any of those basic ingredients that every italian house has in the pantry at all times. And when I did find them, they were expensive and not good.
Parmesan cheese, mozzarella, pancetta, prosciutto cotto or crudo, good chocolate, and so on.

3 are the things that I miss the most over here: my gym, a bidé, and puff pastry.
I can find puff pastry all right, but in tiny square sheets folded which obviously break when I try to unfold them, and are too small for everything.

What would I give for a nice italian puff pastry rolled sheet, ready to bake in the refrigerator section of every supermarket, in so many kinds!! Round, squared, rectangular, 0% cholesterol, for sweet pies, for savoury pies, of different brands. It's so easy when you have no time, to roll out the ready puff pastry, put together a few ingredients, throw them in there and come out with a  delicious quiche!!

Here, it's a challenge. I have to plan ahead and can't really feed a crowd with these tiny sheets.
However, making puff pastry from scratch is suck a pain!!! And at the moment, I would have no time.
Still, there might be a solution. A fake puff pastry, which tastes good, and behaves kind of the same... easier to make, quicker. Not as fatty. And then, we can go pick a few oregano and basil leaves from the garden, get a few of those deliciously sweet cherry tomatoes, a few olive and, of course, some good fresh mozzarella bites! Whatever will come out of this can't taste bad, can it?

Should we give it a try?


For the fake puff pastry:
250 g ricotta cheese
250 g flour
150 g butter
a pinch of salt

for the filling:
cherry tomatoes
green olives, pitted
250 g mozzarella bites (ovolini)
oregano, basil
salt and black pepper

Mix together all the ingredient to make the pastry dough. Work then with the tips of your finger until you get a crumbly mix. Try to compact it the best you can and wrap it in plastic wrap, let it rest in the refrigerate for 8 hours.

Take the dough, roll it out into a rectangular shape, and fold it in three: with the shorter side towards you, take the lower third and fold it on top of the middle third. Then fold the upper third on top of that. Wrap it again and put back in the refrigerator for 1/2 hour.
Repeat the folding and resting for other 2 times.

Now you can roll out the puff pastry! Use parchment paper and a nice tarte pan. Prick the bottom with a fork (otherwise you'll get bubbles like I did), and bake at 375°F for 15 minutes.


With the leftover of the pastry dough, you can make some decorations.


Now fill the shell with the cherry tomatoes cut in half lengthwise and place with the cut side down, mozzarella bites, olives. Sprinkle generously with oregano and black pepper, add a little salt. 
Bake for 20 minutes.

Serve with some fresh basil leaves if you want.


This is such a light and summery dish, you'll love it!!! So simple and tasty, so flavourful and delicious! The only thing is: the bottom will get soggy very quickly. Despite of the blind baking and how fast you will bite into it, the bottom won't be crispy. Darn it!!

But hey! - I find myself quite resourceful at times. I found this a great solution for another pie I'm enjoying at this very moment, and it should work with this one as well. If you have leftovers - IF! - you can heat up a little pan and place the slices in it. This will crisp those bottoms up! Cover with a lid only at last to make sure the cheese will soften, and you will have nice dark and crispy bottom! Give it a try, it's total genius!!!!

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