Tuesday, September 23, 2014

Chinese style stir fry potatoes (土豆丝tu dou si)

Altra ricettina cinese oggi! Una delle più semplici, economiche e gustose dei miei anni a Qingdao. Ogni volta che ci pensiamo, il rimpianto di non aver imparato meglio a cucinare alcuni dei nostri piatti preferiti ci assale.
A dire la verità, il Mister ha già provato in passato questa ricetta, e ha fallito miseramente perché le patate si sfacevano in cottura e non erano leggermente croccanti come dovrebbero. E si è arreso -.-.
E cosi ci ho provato io, dopo varie ricerche, ovviamente, per non fare lo stesso errore. 

Siamo stati entrambi contentissimi del risultato, e posso dire.... Un altro piatto cinese va a finire in repertorio!!! Yaaaayyyyyy!!!!! 



Note:

- per avere patate croccanti ma cotte:
1) fate una julienne molto fine e omogenea
2) immergete le patate tagliate in acqua salata per 10 minuti
3) cuocete velocemente a fiamma alta, specialmente dopo aver aggiunto la salsa


Ingredienti:

2 -3 patate (a seconda della grandezza)
½ peperone rosso
½ peperone verde
peperoncini secchi (a piacere)

per la salsa:

2 cucchiai di aceto di riso
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaino di salsa di soia
1 cucchiaino di olio di semi di sesamo (io ho usato olio di semi)
2 spicchi d'aglio
2 cucchiaini di salsa di ostriche (facoltativa)


Pelate le patate e tagliatele a julienne, fini fini. Immergetele in acqua salata per 10 minuti, poi scolatele bene.
Fate una julienne coi peperoni.

Combinate tutti gli ingredienti per la salsa in una ciotolina.

Scaldate un po' d'olio di semi in uno vok o padella simile, con l'aglio e i peperoncini interi, e versate le patate, a fuoco abbastanza alto. Quando le patate iniziano ad appassire, aggiungete i peperoni, e lasciate cuocere per un paio di minuti.

Versate la salsa, mescolate bene e servite. 

Da mangiare rigorosamente con le bacchette.


***


CHINESE STYLE STIR FRIED POTATOES


Another dish we miss, one of our most ordered during our years in Qingdao. In China, everything comes out at the same time, and the table is quickly covered by dozens of little plates, all filled with some different weird-looking dish. 

In fancy restaurants, all the guests sit around a round table, with a movable centre which is where the dishes are placed, and the guests help themselves with the dish in front of them, then they turn slightly the movable centre so the next guest can help himself from the same plate, while another one will appear in front of the first man. 
All plates are shared, in China. You always order for the table, never for just yourself. I actually really like the Chinese way, even if I'm not particularly fond of sharing the plates with some strangers. But within the family, I think it's great. this way, everybody gets to try all the dishes, not just one.


Anyway, this dish was always in our order. Simple, quick, tasty, everybody loves it.

Tips for having crispy but cooked through potatoes are just 2: 
1) soak the potatoes in salted water,
2) stir fry quickly over a high heat 

If you are ready and curious, here is the recipe.

Ingredients:
2-3 potatoes
½ red bell pepper
½ green bell pepper
dry chili peppers (to your taste)
for the sauce:

2 cloves of garlic
2 Tbsp rice vinegar
1 tsp sugar
1 tsp soy sauce
1 tsp sesame oil
2 tsp oyster sauce (optional)

Peel the potatoes, slice them lenghtwise and then julienne them finely. Soak them for 10 minutes in cold salted water, then drain them in a colander.
Julienne the bell peppers.
Combine all the ingredients for the sauce.

Heat some vegetable oil in a wok or similar pan, add the garlic and the chili peppers, then add the potatoes, on hight heat. When they are a little wilted, add the bell peppers and cook for a couple more minutes.
Add the sauce, give it a stir, and serve.


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