Tuesday, January 14, 2014

Lasagna di melanzane o Moussaka italianizzata e light

Quando ho preparato questo piatto squisito l'idea era un tentativo di moussaka, che per quanto ne sapevo io aveva melanzane, ragù e besciamella. Io avevo un bel ragù pronto e credevo di farla in due minuti, quando leggo su internet e trovo che il ragù per la moussaka contiene spezie come la cannella che io ovviamente, ignara, non avevo messo. E contiene pure patate!! Insomma alla fine non ero pronta per niente, ma ormai avevo in testa sta moussaka e me ne sono inventata una versione con quello che avevo. Poi, mentre c'ero, ho anche pensato di alleggerirla un bel po', e così ho fatto. Oh, ne è uscita una tale prelibatezza che... Udite udite! Persino il Professor Bear, che ha bandito le melanzane dalla sua dieta perché, come i funghi, sono 'mushy and slimy' (=una pappetta, viscida) si è sbafato il suo piatto, ha fatto il bis e tanti di quei complimenti oltre a pregarmi di rifarla per sua madre che l'adorerebbe. Mi ha persino suggerito di scrivere un libro di cucina da dare a sua mamma e sua nonna e sua sorella per Natale. L'idea mi è piaciuta tanto che ho cominciato a scriverlo!! Magari per il prossimo Natale, però... Insomma questa è la prima ricetta.



Non la posso chiamare Moussaka perché alla fine l'altro giorno ho assaggiato il piatto originale in un ristorante greco che è famoso come il migliore di tutta Fort Lauderdale, ed era tutt'altra cosa come sapore e consistenza. Buonissima, tra l'altro.
Quindi la mia sarebbe più una 'Lasagna di melanzane' o 'Moussaka italianizzata', direi. Light, o 'più light'.

Le melanzane sono cotte in forno e non fritte, non ci sono patate, il ragù è quello classico italiano, e al posto della besciamella ho usato una salsa che ci assomiglia ma non contiene neanche un pochino di burro. Anche se è moooolto più leggera della moussaka, è comunque un piatto che riempie parecchio, quindi consiglierei di accompagnarla con un insalata fresca e leggera.


Ingredienti (per una teglia quadrata di 15,5 cm):

per il ragu:*

½ cipolla
1 carota
1 costa di sedano
2 spicchi d'aglio
2 peperoncini secchi/freschi
rosmarino fresco
olio evo
sale
pepe
(paprika, origano se volete)
1 latta da 800 g di pelati
circa 300 g tritato di manzo (275g)

*con queste dosi avrete più ragù di quello che vi serve per questa ricetta

inoltre:

1 melanzana rotonda grossa
parmigiano

per la falsa besciamella:

200 ml latte (potete usare tranquillamente magro o scremato)
2 cucchiaini colmi di fecola
4 cucchiai di parmigiano grattugiato
noce moscata
sale
pepe


Per il ragu, io metto cipolla, sedano, carota, aglio, rosmarino e peperoncini nel tritatutto e do una bella tritata. Poi verso il soffritto in un tegame capiente col fondo coperto d'olio. Faccio rosolare, poi aggiungo la carne, mescolo bene per farla rosolare. Volendo si può sfumare con un goccio di vino e lasciarlo evaporare a fiamma vivace.
Col minipimer, frullo metaà dei pelati, e li aggiungo alla carne insieme a quelli interi. Pizzico di zucchero, sale, pepe, e lascio cuocere a fiamma medio/bassa semiaperto, mescolando di tanto in tanto, per circa 45 minuti, o fino a che l'olio sale in superficie.
Assaggiate e aggiustate di sale, pepe, aggiungeteci un pizzico di origano o paprika o un misto di spezie a seconda dei vostri gusti.

Pelate la melanzana grossolanamente, tagliatela a fette di 4-5 mm e sistematele su una placca da forno con carta forno a 200°C fino a quando le potete infilzare con una forchetta e sono tenere ma non sfatte.

Prendete la vostra teglia, fate un leggero strato di ragu, poi sistemate le melanzane e copritele con del ragu. Spolverate con parmigiano grattugiato, e continuate con gli strati che dovrebbero essere 3 o 4. Completate con generoso ragù e poi state pronti per il gran finale.

In una ciotola per microonde mettete il latte freddo e mescolateci la fecola per scioglierla. Aggiungete 2 cucchiai di parmigiano, mescolate bene  e cuocete nel microonde alla massima potenza per 2 minuti. Girate e se è ancora liquida cuocetela per un altro minuto.
Deve essere bella densa, come una crema pasticcera. Aggiungete sale, pepe e noce moscata, girate bene, e versatela tutta sopra la vostra 'lasagna di melanzane'. Finite con i restanti 2 cucchiai di parmigiano.

Infornate a 190°C per circa mezz'ora, il profumo sarà fantastico. Terminate facendo gratinare la superficie per qualche secondo, fino a che sarà una bella crosticina dorata, poi tirate fuori dal forno e lasciatela riposare almeno 10-15 minuti prima di tagliare e servire. Questo è difficile ma davvero importante per l'impiattamento, perché più la lasciate assestare più sara facile servirla in fette che restano tali e non colano nei piatti. Inoltre, è comunque troppo calda per essere mangiata subito.


Oh, è diventato uno dei favoriti in casa Bear. Il Professore stesso lo chiede, pensa te.
Prossima missione: fargli piacere i funghi.



EGGPLANTS LASAGNA aka ITALIANIZED LIGHT MOUSSAKA

Today was draaaaagging! 
Thanks goodness I could go home 10 minutes earlier, so I started the laundry, showered to get rid of that horrible smell of baked, burned, toasted that it's by now part of me, and decided to make some dinner. And put some effort in it. 
Yesterday I spent my only day off between the beach, the bank, the only grocery store reachable by bike, and home, where I cooked ragu with some ground beef the color of which was not that nice anymore, and lemon poppyseed muffins which I threw away after undercooking them and miserably failing to fix them. 
So I had my ragu handy. I gave it a little kick with some chilli because I was sure Adam would have liked it more, and it turned out pretty good!
So I wanted to make Moussaka, the greek dish of fried eggplants, potatoes, spiced ragu, and béchamel, but I didn't put spices in my ragu, I only had 1 eggplant, and no potatoes. And didn't want to use butter in béchamel because Adam's stomach gets upset every time we have something with béchamel, and you DON'T wanna have one only bathroom in the house when that happens.
So I made something up, hoping it would turned out edible, and it did!!! 
I think he felt I wasn't at my happiest time, so he was really generous of compliments about this plate. He even said I should go to Masterchef and I should write my own cookbook. Butt-kisser. When I told him to stop making fun of me in his sarcastic way, he said he was, but in a positive way, and that the idea of the cookbook was actually good. He wasn't thinking of a cookbook to sell, but of a tiny one to print out and give around to his mom and sister. A little book with some recipes that turned out to be ok, with a little bit to read about. I had to admit, I loved the idea! It would have been such an original Christmas gift!! So that's how it started, thanks to him and his creativity. And that's how peace was done and smiles came back in our home.
But this is the little punishment he gets to be spread out in bed while I'm working my tushy off! He did the dishes, though. For forgiveness, I'd say. It worked. 

So, I'll call this dish "Italianized light moussaka" or "Eggplants lasagna". Eggplants are baked instead of fried, there are no potatoes, ragu is the italian one, and instead of béchamel I used a light version which tastes quite similar and it has no butter at all. Even if it's way lighter than it could be, It's still a very filling dish. 


Ingredients (for a 6 inches square casserole pan):

for the ragu:

extra virgin olive oil
about 0,6 lb of ground beef
½ onion
1 carrot
1 celery
fresh rosemary
2 cloves of garlic
salt
ground black pepper
2 dry chilies
1 can of peeled whole tomatoes

and then: 

1 big round eggplant
Pamesan cheese

for the light fake béchamel sauce:

200 ml milk
2 rounded tsp of cornstarch
4 Tbsp grated Parmesan cheese
nutmeg
salt
ground black pepper

In a chopper, put the carrot, the onion, the celery, the chillies, the garlic and the rosemary needles and grind everything finely.
Cover the bottom of a pan with olive oil, turn on the fire and add the 'soffritto' mixture (this is the italian soffritto). Let it cook for few minutes, then add the meet and let it cook, stirring once in a while. At this point, you can add some wine and turn the heat up to make it evaporate. It's the real ragu thing but I completely forgot about it this time, and it turned out very good anyway. 
Meanwhile, puree half of the tomatoes with a blender. Add the whole tomatoes and the pureed ones to the pan, stir and add 2 pinches of sugar and salt and black pepper to taste.
Let cook on low-medium heat half covered, stirring a few times, for 45 minutes or until the oil surfaces. Taste it and see if it's ok. If it tastes funny or of half cooked tomatoes, cook longer. Adjust with salt and pepper and that's it.

You won't need all of it for this dish, so you can freeze half of it and use it for "pasta alla bolognese" another time.

Peeled roughly the eggplant and slice it 4-5 mm thick. Place it on a baking sheet on parchment paper and cook it at 400°F for... Mmhhh... I don't know, until when you pinch the slices with a fork they are soft but not mushy.

Take your casserole dish, put a little ragu at the bottom. Place the eggplants to cover it completely (you can cut the eggplants to make them fit). Cover the eggplants with some ragu, then grate some Parmesan cheese on them. Other layer of eggplants, ragu, parmesan. You should get 3 or 4 layers. Finish with a lot of ragu, put aside and prepare the gran finale.

In a Pirex measuring cup put 200 ml of milk, add the cornstarch and stir thoroughly with a fork to get rid of all the lumps, add 2 Tbsp of the grated Parmesan cheese, stir, and cook in the microwave for 2 minutes. Take it out and stir. If it's still very liquid, cook for one more minute. 
It has to be quite thick, let's say custard cream consistency. Add salt, pepper and nutmeg to taste, stir well.
Pour the fake béchamel on top of the last ragu layer to cover it completely. Finish with a last dust of grated parmesan cheese.
Bake at 385°F for about half an hour. When the all kitchen smells very good use the light broil function to make the top lightly brown and nice. Don't leave the kitchen, sometimes the broil function is very strong and burn things quickly (how do I know? Well that's the chef's secret).

When it smells delicious and looks very yummy take it out of the oven and let it rest. You'll wanna dig into it immediately but be patient because the more you let it set, the easier it will be to cut decent looking slices. Too many times I don't wait and serve on a plate something that smells good but looks like chewed food and I can see people's look and I blame myself silently.


This is a very good dish and it's very filling even if it's not even half as caloric as the real greek thing. The light fake béchamel sauce is great and I use it quite often for many other dishes. When I found out that it can be done easily in 2 minutes in the microwave, it's just my best friend sauce.

Adam ate it all and was very satisfied, and he doesn't like eggplants. It's the second time I manage to make him eat them. He said that his mom would love this dish. I'll make it for her when she comes visit!


2 comments:

  1. Fantastica idea.....ci proverò certamente.. grazie
    ciao dal Trentino

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    1. Ma grazie a te!!! la prossima volta la provo con gli zucchini anche se l'uomo non lo deve sapere che altrimenti fa storie anche per quelli..... diffidente!

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